11 mrt 2021

Op deze dag worden alle konijntjes gevaccineerd tegen myxomatose, RHD1 en RHD2, zo kunnen ze veilig de zomer in.

De kliniek zal die dag in het teken staan van onze langoren met informatie over voeding, tips om uw konijn gezond/blij te houden, aangepaste puzzels en veel meer....

Tegen welke ziekten worden ze gevaccineerd?

Iedereen kent ze wel...de zieke konijnen langs de weg met gezwollen ogen en oren...Dit is Myxomatose.

Myxomatose is een virusinfectie die wordt overgebracht door stekende insecten, door direct contact met besmette (wilde) konijnen of door contact met besmet materiaal (afrastering, kooien,...). Het veroorzaakt zwellingen van de oogleden, oren, neus en geslachtsdelen. Myxomatose kan behandeld worden maar loopt helaas toch vaak fataal af. Een goede vaccinatie beschermt de konijnen tegen deze ziekte.

RDH 1 (Rabbit Haemorragic Disease) is ook een virusinfectie. Een konijn kan zich besmetten door stekende insecten, contact met andere besmette konijnen of contact met besmet materiaal. Zo kan bijvoorbeeld vers geplukt gras een bron van infectie zijn (als daar wilde konijnen op gezeten hebben)!

Een besmet konijn wordt ziek, suf, stopt met eten en krijgt koorts. Het vertoont vaak pijn (knarsetanden, schreeuwen) en in het laatste stadium kan er een bloederige uitvloei aan de neus te zien zijn. Deze ziekte verloopt vaak snel fataal (binnen de 1-2 dagen). Sommige konijnen worden zelfs gewoon plots dood aangetroffen zonder voorgaande klachten. 

Sinds een aantal jaren is er een nieuwe variant van het RHD-virus opgedoken in België, nl de RHD 2. Het ziekteverloop is meestal trager dan bij een besmetting met RHD1 maar het blijft een erg gevaarlijke ziekte met een slechte prognose. We vaccineren tegen beide varianten van RHD.

Archief